Bu yazımızda çubuk LED birbirine nasıl eklenir? sorusuna cevaplar bulacaksınız. Çubuk LED modellerinin her iki ucunda anot (+) ve katot (-) kutuplar bulunur. Alümünyum PCB üzerinde dizilen LED ve diğer elektronik komponentlerden oluşan ürünler, bu kutuplardan enerjilendirilir. DC akımla çalışan ürünlerden bazıları 12 Volt DC ile çalışırken bazı modelleri 24 Volt DC ile çalışır.
Güç kaynağı AC akımı, bar LED ürünlerinin çalışması için gereken DC akıma çevirir. En az toplam LED gücünü karşılayacak şekilde satın alınan güç kaynakları, DC çıkışından LED aydınlatma aracına bağlanır. Sabit gerilimli AC/DC güç kaynakları piyasada en çok kullanılan modellerden olsa da bazı çubuk LED ürünler sabit akımlı power supply ile çalışacak şekilde tasarlanır.
Çubuk LED Birbirine Nasıl Eklenir? Birleştirme Yöntemleri Nelerdir?
Ürünler birbirine (+) ve (-) bağlantı yerlerinden seri şekilde birleştirilir. Piyasa genelinde; lehim/kablo, soket/kablo veya soket/konnektör olmak üzere 3 çeşit birleştirme yöntemi yaygın şekilde kullanılır.
1- Lehim ve Kablo Yöntemi: En çok kullanılan klasik bir yöntemdir. PCB üzerindeki (+) ve (-) kutup yerlerine kısa kablolar lehimlenir. Kablolar karşılığındaki diğer kutuplara artı artıya ve eksi eksiye gelecek şekilde birebir lehimlenir. Böylece bar LED birbirine eklenmiş olur. Malzeme maliyeti en düşük seçenek olarak bilinir. Bu işlemde kablo kesme ve soyma ile lehimleme işçiliği fazladır.
2- Soket ve Kablo Yöntemi: Çubuk LED’in baskı devre kartı üzerinde bulunan (+) ve (-) kutup yerlerine üretim aşamasında klemens (soket) eklenir. Eklenen klemensler arasında kısa kablolar kullanılır. Soket içerisine itilen kablo geri gelmez ve sabit kalır. Bu şekilde çubuk LED birleştirme yapılır. Montaj ekibi lehimlemeye oranla daha az işçilik sayesinde hız kazanır.
3- Soket ve Konnektör Yöntemi: En profesyonel ve en gelişmiş birleştirme yöntemidir. Üretim aşamasında PCB üzerine (+) ve (-) kutuplara klemens (soket) dizilir. Montaj aşamasında bu klemensler arasına kart – kart bağlantı aparatı yani konnektör takılır. Diğer yöntemlere oranla malzeme maliyeti fazla olmasına karşın işçilik çok daha kolay ve hızlıdır. Uzun metrajlarda bar LED montajı yapmak isteyen müşterileri sıklıkla tercih eder.
Aşağıda bazı uygulama örneklerini görebilirsiniz.
Güç kaynağı hesabı için Çubuk LED Nasıl Bağlanır? isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.