Piyasada 12v trafo veya 24v LED trafo isimleriyle anılan cihazlar terminolojide güç kaynağı modelleri olarak geçer. LED güç kaynağı, LED power supply, LED trafo, LED driver, LED sürücü, LED adaptör tamamı aynı anlama geliyor. Önemli olan giriş gerilimi, çıkış gerilimi ve güç değerlerinin ihtiyacınıza uyuyor olmasıdır. Ayrıca sabit akım güç kaynağı veya sabit gerilim güç kaynağı çeşitleri de vardır. Yazımızda LED trafosu nasıl bağlanır? sorusuna cevaplar bulacaksınız.
Piyasada güç kaynağı için trafo da denilmektedir. Öyle alışılagelmiş olsa da esasında bu isimlendirme yanlıştır. Biz yine de konuyu anlamak için aşağıda açıklama yapalım.
Trafo ile Güç Kaynağı Arasındaki Fark
Trafo AC gerilimin yükseltilmesi, düşürülmesi veya izolasyon amacıyla kullanılabilir. Kullanım alanları yüksek gerilim, orta gerilim veya alçak gerilim olabilir. Örneğin 34.500 Volt yüksek gerilim şebekesi bina tesisatında kullanmak için 34,5kV elektriği 400 Volt AC değerine düşüren bir trafo kullanmanız gerekir. Benzer şekilde 220V priz elektriğini 24V AC değerine de düşürebilirsiniz. Bu trafo örnekleri düşürücü trafodur.
Güç kaynağı ise çıkışında DC gerilim sunar. Örneğin 220 Volt AC normal priz elektriğiniz var ve 24 Volt DC LED aydınlatma ürününü çalıştırmak istiyorsunuz. Kullanacağınız güç kaynağı uygun gerilim değerinde DC çıkış verdiğinden LED armatür çalışacaktır. En yaygın kullanılan güç kaynağı modelleri 12 volt veya 24 volt değerinde DC enerji sağlar.
Özetle trafo gerilim seviyesini ayarlar. Trafolarda, AC gerilim çıkışta yine AC olarak verilir. DC trafo kullanılıyorsa yine benzer şekilde giriş DC ve çıkış da DC akımdır. Trafolarda herhangi bir dönüşüm olmaz.
Güç kaynağı ise hem gerilim seviyesini ayarlar hem de DC enerji dönüşümünü sağlar. Aslında güç kaynağı modeller fonksiyon olarak bünyesinde trafo da barındırır diyebiliriz. Önce gerilim seviyesini ayarlar sonra AC akım DC enerjiye dönüştürür. Şimdi çubuk LED trafo bağlantısı için aşağıya devam edelim.
LED Trafo Nasıl Bağlanır
İnternette LED trafo bağlantısı veya LED trafo bağlantı şeması diye arattığınızda karşınıza benzer görüntüler çıkar. Fakat elinizde bulunan güç kaynağı aynısı olmayabilir. Ondan dolayı işin temelini anlamak en kolayıdır.
LED sürücü üzerini okumalısınız. Cihaz üzerinde L, N, toprak simgesi, -V, +V gibi bağlantı yerleri olur. Aşağıya olası tüm kısaltmaları içeren bir tabloyu sizin için ekledik. Tablo şerit LED trafosu nasıl bağlanir? sorunuza cevap olacaktır.
Birçok güç kaynağında birden fazla DC çıkış bulunabiliyor. Bu güç kaynağının sağlayacağı gücü artırmaz. Sadece daha çok bağlantı yeri daha kolay montaj anlamına gelir. Bu açıdan birden fazla çıkış ile avantajlı bir kullanım elde edebilirsiniz.
Not: Kablolama da mutlaka bir elektrikçiye danışmanızı öneririz. Çünkü güç olarak doğru hesap yapabilirsiniz fakat montaj aşamasında mesafeye göre doğru kablo seçimi yapmanız gerekir. Aksi taktirde olması gerekenden daha ince bir kablo gerilim düşümü anlamına gelir. Bu da ışık kayıplarına neden olur.
Bildiğiniz üzere çubuk led modellerini seri şekilde birbirine bağlayabilirsiniz. Fakat unutmamak gerekir ki kullandığınız çubuk led modelinin PCB kartının ne kadar akım taşıyacağı da önemlidir. Dolayısıyla uzun metrajlardan ara ara tekrar güç kaynağından bağımsız bir kablo ile besleme yapmanız gerekebilir.