Menü Kapat

LED Nedir?

Günümüz teknolojisinde olmazsa olmazlar arasında giren ve Çubuk LED modellerinin temelini oluşturan LED gittikçe daha da yaygınlaşıyor. Bu yazıda LED nedir? Ne anlama gelir? LED Nasıl Çalışır? LED Çeşitleri Nelerdir? Ve Nerelerde kullanılır? Gibi merak edilen tüm sorulara dair derlenmiş bilgileri bulacaksınız.

LED Nedir? Ne Anlama Gelir?

Peki LED nedir? İngilizce açılımı “Light Emitting Diode” olan LED, Türkçede “Işık Yayan Diyot” anlamına gelir. Diyot, yarı iletken malzemeden üretilen ve elektrik akımının tek yönde akmasına izin veren elektronik elemandır.

LED ışık veren diyot türüdür. Başka bir deyişle elektrik enerjisini ışığa dönüştüren diyota LED denir. LED çeşitleri, aydınlatmada kullanılan görünür ışık ya da kızılötesi (infrared, IR) veya morötesi (ultraviole, UV) ışık verebilir.

LED Nasıl Çalışır?

Yarı iletken malzemeden üretilen LED’ler tıpkı diyotlar gibi iki ayrı bölgeden oluşur. Biri P-tipi diğeri N-tipi olan bölgeler, kutupların temelini oluşturur. P-tipi bölgesi pozitif taşıyıcı yani anottur. N-tipi ise negatif taşıyıcıdır yani katottur.

P-tipi (anot) güç kaynağının (+) ucu, N-tipi (katot) de (-) ucuna bağlandığında ileri kutuplama gerçekleşir. Böylece anottan katota doğru akım akar. Tam bu esnada, N-tipi ile P-tipi bölümleri arasında elektron alışverişi olurken ortaya ışık çıkar. Bu durum “electroluminescence” yani “elektro aydınlatma” veya “elektroluminesans” şeklinde adlandırılır. LED’in diyottan farkı da budur.

LED Nerelerde Kullanılır?

İlk zamanlarda makinelerin gösterge panellerinde kullanılan LED’ler teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı alanlarda da kullanılmaya başlamıştır. Televizyon panelleri, akıllı telefonların flaşları, araba farları, reklam tabelaları gibi alanlarda kullanılan LED’ler dekoratif aydınlatma tasarımı projeleri, iç ve dış mekân aydınlatmaları gibi çözümlerde de sıklıkla tercih edilir.

Özel LED Çeşitleri Nelerdir?

LED Nedir? LED Çeşitleri

DIP LED: İngilizce açılımı “Dual In-Line Package Light Emitting Diode” olan DIP LED, Türkçede “Çift Sıralı Paket LED” anlamına gelir. Standart LED tipidir. Mermi ya da hap şeklinde tasarlanır.

SMD LED: İngilizce açılımı “Surface Mounted Device” olan SMD, “Yüzey Montaj Teknolojisi” anlamına gelir. SMD LED, normal LED’lere göre çok daha küçük yapısıyla üretilir. Az bir PCB (Baskı Devre Kartı) yüzeyine çok sayıda lehimlenebilir. SMD 5050 (5 mm), SMD 3528 (3,5 mm) gibi farklı ölçülerde SMD LED çipi vardır.

SMD LED, üç adete kadar diyot içerebilir fakat her bir diyot için ayrı devre gerekir. Bu devrelerin her biri anot ve katot olmak üzere 2 bağlantı gerektirir. Dolayısıyla her SMD LED çipi için 2, 4 veya 6 adet bağlantı noktası olabilir. Çok renkli aydınlatmalarda da kullanılabilir.

COB LED: İngilizce açılımı “Chip on Board Light Emitting Diode” olan COB LED, “Kart Üzerinde Çip” anlamına gelir. Tıpkı SMD LED gibi çok sayıda diyot içerir fakat çoklu diyot yapısına rağmen tek bir devresi bulunur. Tipik bir COB LED bünyesinde 9 veya daha fazla sayıda diyot barındırır. Tüm diyotlar için tek devresi olan COM LED üzerinde biri anot diğeri katot olmak üzere 2 bağlantı noktası bulunur. Çok renkli ışık uygulamaları için kullanılmaz.

RGB LED Nedir?RGB LED: İngilizcede açılımı “Red, Green, Blue LED” olan RGB LED, kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere 3 farklı LED’in birleşimidir. Dekoratif aydınlatmada veya DMX aydınlatma projelerinde kontrolör kartla birlikte kullanılır. Kontrolör, farklı renklere ait bacakları kontrol ederek farklı renklerin ortaya çıkmasını sağlar.

Power LED: Yüksek güç değerine sahip LED türüdür. Projektör gibi yüksek aydınlatma düzeyine ihtiyaç duyulan armatürlerde tercih edilir.

Kızılötesi (IR – Infrared) LED: Kızılötesi dalga boyunda gözle görülmeyen ışık üretir. Gece görüş kameraları, sensörler veya uzaktan kumandalar gibi cihazlarda kullanılır.

LED nedir?

Şerit LED: Esnek PCB üzerine dizilen çok sayıda LED ve elektronik elemanlardan oluşur. Dekoratif ve normal aydınlatma ihtiyaçlarında kullanılır.

Çubuk LED: Alüminyum PCB üzerinde bulunan LED ve elektronik elemanlardan oluşur. Şerit LED’in gelişmiş versiyonudur. İç mekân, dış mekân aydınlatmaları ve dekoratif aydınlatma tasarımının temelini oluşturur. Çubuk LED uzun ömürlüdür.

Panel LED: Çubuk LED’in kare veya yuvarlak tasarlanmış panel halidir. Estetik bir duruş için tasarlanan panel LED, aydınlatma armatürlerinde kullanılır.

Çubuk LED satın al