Yazımızda DMX512 nedir? sorusuna cevaplar bulacaksınız. DMX terimi İngilizce’de “Digital Multiplex Signal” şeklinde açılımı vardır. Türkçe’de ise “Dijital Çok Katlı Sinyal” anlamına gelir. Kısaca aydınlatmanın seviyesini, ışık kalitesini ve özelliklerini ayarlamanızı sağlayan bir haberleşme protokolüdür. Protokol aydınlatma otomasyonu, aydınlatma ve sahne kontrolü gibi işleri yapmanızı da sağlar. DMX ne demek? sorusunu en iyi şekilde anlamak için öncelikle RGB LED Nedir? sorusuna bakmamız ve RGB ürünlerin çalışma mantığını anlamanız gerekir.
DMX512 Nedir? Nasıl Çalışır? Teknik Açıdan Mantığı Nedir?
Temel olarak çevrenizde gördüğünüz tüm ışık animasyonları R (Red-Kırmızı), G (Green-Yeşil), B (Blue-Mavi) renklerin belirli oranlarda bir araya gelmesi ile oluşur. Daha önce aydınlatma tasarımı programlarını kullananlar olmuştur. Bu tür yazılımlarda renk paletlerinde renklerin 0-255 arasında seçenekleri vardır. Bu değerler ile oynayarak diğer tüm ışık renklerini elde edebilirsiniz.
DMX protokü ile çalışan özel tasarım DMX LED ürünlerimiz vardır. Örneğin 50 cm 18 ledli DMX ürünümüzü inceleyelim. Üründe 16,6 cm den oluşan ve birbirinden bağımsız çalışan 3 pixel mevcuttur. Bu pixellerin içerisinde ise 3 adet kanal vardır. Bu 3 kanal yukarıda bahsettiğimiz R, G ve B bilgilerini taşırlar. Yani 1 pixel içerisinde 3 kanal bulunur.
DMX512 isminden de anlayacağınız üzere 512 adet kontrol edilebilecek maksimum kanal sayısını söyler. Her kanal 8 bitlik (256) bir değer taşır. Kanal değeri maksimumda ise yani 255 olduğunda led bölümü tam parlaklıkta yanar. Değer 128 ise yarım parlaklıkta ışık verir. Sıfır olursa ışık hiç yanmamaktadır. Sonuç olarak biz bir evrende (DMX Universe) 512 kanal yani 512/3=170 pixel kontrol edebiliriz.
Bu ürünümüzde 50 cm de 3 pixel olduğunu biliyorduk. Bu da bir evrenle 28 metrelik LED bölümünü kontrol edebiliriz demek. Doğrulamasını yapacak olursak 28 mt / 2 = 56 adet yarım metrelik çubuk LED eder. 56 x 3 pixel = 168 pixel eder. Zaten maksimum 170 pixel kotrol edebiliyorduk.
Tabi ki bu ledlerin konumu, data kablolarının uzunluğu ve ortama kadar çok sayıda etken pixel sayısını değiştirebilmektedir. Çünkü örneğin data sinyalinin mesafesi uzadıkça ve ledler üzerinden geçtikçe zayıflar. Bu nedenle projelere uygun çalışmaların ayrıca daha detaylı yapmak gerekir. Data hattını gerekli yerlerde sinyal güçlendiriciler veya switchler ile desteklemekteyiz.
Kısaca kontrol edeceğiniz tüm DMX RGB çubuk LED modelleri bir DMX kontrol cihazına bağlanır. Birden fazla olan DMX kontrol cihazları switch’ler aracılığıyla merkez sistem odasındaki kabinette buluşur. Kabinet içerisindeki aynı omurgaya bağlı olan sunucu bilgisayarda ise DMX yazılımı bulunur. Yazılım aracılığıyla programlanan çubuk LED bölümleri istediğiniz koreografi ile ışık yapar.
DMX512 Işık Animasyonunda Hangi Cihazlar Kullanılır?
Işık hareketli projeleriniz için bilgisayar, yazılım, DMX kontrol cihazı (controller dmx 512), DMX512 Decoder, ağ kabloları, layer 2 switch, DMX uyumlu LED ışık armatürleri gerekir. Kontrol cihazları, LED armatürlere hangi renk, parlaklık, açı, hız ve efektleri vereceğini belirler. Net malzeme listesini ancak projenizi inceledikten sonra doğru bir şekilde belirleriz.
Peki nasıl kontrol ediyoruz? DMX ışık animasyonu kontrolünü Artnet cihazları ve aydınlatma programları sayesinde yapıyoruz. Bilgisayarda kurduğumuz bu programlardan ethernet bağlantısı ile Artnet cihazlarına data yolluyoruz. Bu bilgileri cihazlardan data kabloları ile ledlerimize aktarıyoruz. Projede kullanılan ledlerde ki pixellerin adreslemelerini de önceden yapıyoruz.
Her pixelin sırası ve konumu programda Patch olarak haritalama yapıyoruz. Artnet cihazında ki çıkış miktarı kadar evren kontrol edebiliriz. Piyasa da 4/8/16/32 çıkışlı cihazlar görebilirsiniz. Ethernet Cat5 veya Cat6 kabloları sayesinde projelerde ayrı noktalarda ki ledleri kontrol edebiliyoruz. Bu amaçla daha çok cihaz da kullanabiliriz. Böylece her alana tek bir noktadan hakim olabiliriz. Böylece DMX kontrol nedir? sorusuna cevap da verdik.
DMX kontrol sistemi kapsamındaki Pixel mantığı bilgisayar ve televizyonlarda ki ile aynıdır. Ne kadar sık olursa istediğiniz görüntüyü yansıtmak o kadar kolay ve düzgün olur. DMX LED kontrol için hazırladığımız programlar sayesinde çeşitli animasyonlar, yazılar, videolar oynatma imkanı sağlayabiliyoruz.
Neden DMX512? Avantajları Nelerdir?
O halde bu soruya cevap verelim. LED ürünler kolay kolay bozulmaz. Fakat biz yine de önlemimizi alalım. Çünkü bazı yerlerde DMX ışık animasyonları binaların dış cephelerindedir. Bu da hem montaj işçiliğini hem de arıza bakım onarım işini zorlaştırır. Yani uzun soluklu kullanım hedeflememiz lazım. Ürünlerimizde RGB pixelleri birbirine paralel bağlantı ile bağlıyoruz. Bu da 28 metrelik bir evrende dahi arıza yapan ürünlerin diğerlerini etkilemesini önler. Bu da sürekliliği sağlar.
DMX piyasada çok fazla kullanılan yaygın bir protokoldür. Dolayısıyla aydınlatma proje çözümlerinde kullanacağımız çeşitli ürünleri ve farklı türleri birbirleri ile haberleştirmek LED DMX 512 sayesinde çok daha kolay olur.
DMX512 Nerelerde Kullanılır?
Animasyonlu LED ışık veya hareketli aydınlatma otomasyon sistemi için çok uygundur. Örneğin bir bina dış cephe aydınlatma, totem, stadyum veya havuz ışık gibi dış mekanlarda kullanabilirsiniz. Benzer şekilde müzikle senkron hareket eden hareketli ışıklar veya disko, bar gibi eğlence mekanlarında sahne aydınlatma işleriz için birebirdir. Hatta hareketli gergi tavan bile yapabilirsiniz.
DMX 512 LED ürünler kısaca ışık animasyonları, sahne gösterileri, konserler, tiyatrolar, müzeler, mağazalar, restoranlar, oteller, evler gibi birçok yerde kullanabilirsiniz. DMX projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bize mimari projenizi veya fotoğraflarınızı gönderin sizin için DMX aydınlatma tasarımı yapalım. Anahtar çözümlerimiz için bizden fiyat alabilirsiniz.