RGB kelimesinin anlamından, RGB LED nedir konusundan ve çok renkli aydınlatma sistemlerinin çalışma mantığından bahsedeceğiz. RGB terimi, İngilizcede Red, Green ve Blue kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Kelimedeki harfler, Türkçede kırmızı, yeşil ve mavi anlamına gelmektedir. Kısaca RGB, üç temel ışık rengini temsil eder.
Bu üç rengi tek başına sağlayabilen bir LED modeli, RGB LED nedir sorusunun cevabıdır. Bu tür LED’ler elektronik elemanlar oluşan bir kontrol devresine ihtiyaç duyar. Kontrol devresi, LED üzerindeki kırmızı, yeşil ve mavi renk ışıkların seviyelerinin ayarlar. Temel renkleri, tamamen kapalı ile tamamen açık noktaları arasında değiştiren kontrol devresi, diğer ara renklerin üretilmesine imkân tanır. Kontrol devresi kendi üzerinden ayarlanabilirken kumandalı modelleri de vardır.
RGB LED Nasıl Çalışır?
RGB LED ışık için ortak anot (+) veya ortak katot (-) şeklinde modelleri vardır. Ortak anotlu bir model, katot uçlarından kontrol edilir. Anot uç güç kaynağının artı (+) ucuna bağlanırken ışığın rengi eksi (-) ile değiştirilir. Ortak katotlu bir modelde ise tam tersi mantık geçerli olur.
Çubuk LED RGB modelleri bünyesinde her bir ana ışık rengi için ayrı birer kanal vardır. Bu iş için tasarlanan bir elektronik kart devresi, ilgili renk kanalının voltajını artırıp azaltarak ışık seviyesini ayarlar. Tamamen sönen, tamamen yanan veya ara değerlerde ışık çıkışı sağlayan ana renkler, ara renkleri oluşturur.
RGB Işıklandırma Nasıl Yapılır?
Renk değiştiren ışık sistemleri için RGB ampul, bar LED RGB veya RGB şerit LED gibi seçenekler vardır. RGB ampul, cam içerisinde bildiğimiz klasik armut lambalara benzer. RGB Bar LED, alüminyum kart üzerinde dizilen LED ve diğer elemanlardan oluşur. Şerit LED ise esnek bir PCB ve diğer komponentlerden medana gelir.
Bazı modellerin elektronik kontrol devresinde uzaktan erişim özelliği vardır. Kontrol devresine uyumlu bir uzaktan kumanda bu kartı kontrol eder. Böylece montajı yapılan RGB aydınlatma sistemi, uzaktan kumanda yardımıyla ayarlanarak istenilen renklerde ışık verir. Bu tip sistemlerde sıklıkla kullanılan RGB çubuk LED modelleri, dayanıklı yapısıyla uzun yıllar kullanım vadeder.
Kırmızı, yeşil veya mavi renk veren bar LED ürünlerinin yanı sıra amber ışık modelleri de vardır. Normal aydınlatma için kullanılan LED bar çeşitleri ise 2700 ila 6500 Kelvin renk sıcakları aralığında çalışır. Bunlar beyaz tonlarıdır. RGB veya renkli renkli ışıklar, kafe, otel, alışveriş merkezi, tarihi yapılar gibi alanlara uyumludur. Müşteriler, iç mekân veya dış cephe aydınlatma uygulamalarında kullanmaktadır.
DMX şeklinde geçen sistemler ise RGB aydınlatmanın gelişmiş ve hareketli bir halidir. DMX RGB sistemi sayesine şekiller veya görüntüler bile elde edilebilmektedir. Bünyesinde çok sayıda çubuk LED modeli bulunan cubukled.com aracılığıyla RGB LED bar aydınlatma fiyatları ve çeşitleri için bilgi elde edebilir ve hızlı bir şekilde fiyat teklifi isteyebilirsiniz. Renkli ışıklara hareket de katabiliriz. Bunun için DMX kullanıyoruz.
RGB LED’ler ile en çok 2 tür armatür yapıyoruz.
- DMX RGB çubuk LED (lineer),
- DMX DOT LED (noktasal).
Bu kapsamda: DMX512 protokolü için hareketli cephe aydınlatma ve sahne ışık uygulamaları için projeleriniz gönderebilirsiniz. Ayrıca bar LED RGB DMX proje ve uygulamaları için de iletişime geçebilirsiniz. DMX512’ye örnek verecek olursak: spor salonunuza müziğe göre hareket eden LED ambiyans tasarımı yapabiliriz.
Nasıl Cephe Aydınlatma Yaptırabilirim?
Bunun için bize aydınlatma yaptıracağınız yerin görselini gönderebilirsiniz. Gündüz çekilmiş tek kare fotoğraf yeterlidir. Görseller üzerinden çalışalım, animasyonlu video tasarım yapalım. Beğenin. Fiyat gönderelim. Aydınlatma bizim işimiz. Örnek: